Η Μεγάλη εβδομάδα αποτελεί μια τέλεια αφορμή για αποτοξίνωση. Και ναι, το μενού των 7 αυτών ημερών για πολύ κόσμο περιορίζεται σε φακές με ή χωρίς λάδι γενικότερα όσπρια πάσης φύσεως και προελεύσεως και αμέτρητους τόνους ψωμιού και πατάτας.
Με αφορμή αυτό σκέφτηκα να ανατρέξω σε οδηγούς μαγειρικής και να φτιάξω το πιο απλοϊκό μενού το οποίο και θ’ ακολουθήσω αυτές τις μέρες. Κάθε νηστεία που σέβεται τον εαυτό της έχει κι ένα νηστίσιμο γλυκό γι’αυτό και γω σας φύλαξα στο τέλος του άρθρου συνταγή για νηστίσιμη σπιτική μερέντα.
Βγάλτε λοιπόν μολύβι και χαρτί:
Μεγάλη Δευτέρα
Μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά στο φούρνο
Υλικά Για 4-6 άτομα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
4 μικρές σφικτές ντομάτες
200 γρ. ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές σούπας φυτική μαργαρίνη
κρουτόν
μία χούφτα χοντροκομμένα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
αλάτι, πιπέρι
8 μελιτζάνες φλάσκες (στρογγυλές)
1 κουτί πολτό ντομάτας με βασιλικό και ρίγανη
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις καθαρισμένες πατάτες και τις βράζουμε με φυτική μαργαρίνη και νερό. Όταν μαλακώσουν οι πατάτες, τις πατάμε με ένα πιρούνι για να γίνει ο πουρές.
Στη συνέχεια ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ανοίγουμε τις μελιτζάνες, πατάμε το εσωτερικό τους, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις γεμίζουμε.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο. Μετά προσθέτουμε το πολτό ντομάτας, λίγο αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, άνηθο και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τοποθετούμε στο πάτο της κάθε μελιτζάνας από μία κουταλιά κρουτόν και λίγη σάλτσα.
Από πάνω τοποθετούμε μια-δύο φέτες ντομάτας.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό στο ταψί, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο πουρές για 20-30 λεπτά.
Όταν ψηθούν οι μελιτζάνες και τις βγάλουμε από το φούρνο, βάζουμε πάνω στο πουρέ λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα και τις ξαναβάζουμε για λίγο στο φούρνο.
Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά.
Μεγάλη Τρίτη
Νηστίσιμες γεμιστές σουπιές φούρνου
Υλικά Για 2-4 άτομα
6-7 σουπιές
1 κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα (μεσαία) ψιλοκομμένη
μισό ματσάκι μαϊντανό
λίγη ρίγανη
λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
3-4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε από το μελάνι τις σουπιές και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια.
Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πλοκάμια.
Κατόπιν ρίχνουμε στο τηγάνι και τη ντομάτα, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
Τα κατεβάζω από τη φωτιά, και ρίχνουμε τη φρυγανιά και γεμίζουμε τις σουπιές.
Με μία οδοντογλυφίδα καρφιτσώνουμε εκεί που τελειώνει η γέμιση για μη χυθεί κατά το ψήσιμο.
Έπειτα σε ένα πυρέξ, τοποθετούμε τις σουπιές γυρίζοντας προς το γυαλιστερό τους μέρος προς τα πάνω, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι λάδι, 1 φλιτζάνι λευκό κρασί, μισό φλιτζάνι νερό και λίγο λεμόνι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει το φαγητό στο πρόγραμμα με αντιστάσεις πάνω και κάτω.
Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά.
Μεγάλη Τετάρτη (χωρίς λάδι)
Λαζάνια αλάδωτα με ταχίνι
(Παραλλαγή της συνταγής με κριθαράκι αντί για λαζάνια.)
Υλικά Για 4 μερίδες
500 γρ. λαζάνια ή κριθαράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια
2 καρότα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 πιπεριά σε μπαστουνάκια ή καρέ{προαιρετικά}
ντομάτες φρέσκιες σε κυβάκια ή ντοματάκια σε κονσέρβα
1 φλ. ντοματοπολτό
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
αλατοπίπερο
καρφάκια γαρύφαλλο
2 λίτρα νερό
Εκτέλεση
Αχνίζουμε σε λίγο νερό το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο ψιλοκομμένο και τα ντοματάκια. Ρίχνουμε την ντομάτα, το νερό και τα μυρωδικά και στο τέλος το ταχίνι αραιωμένο σε 1/2 φλ. χλιαρό νερό.
Μόλις πάρει βράσει το νερό ρίχνουμε τα λαζάνια, χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά στην αρχή μέχρι να βράσουν. Ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμη {2 φλ. περίπου}.
Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά.
Μεγάλη Πέμπτη (χωρίς λάδι)
Πιλάφι νηστίσιμο
Υλικά Για 4 άτομα
1½ φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
150 γρ. μανιτάρια
1 κόκκινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
1/2 φλιτζάνι πράσινες ελιές (χωρίς κουκούτσια)
Αλάτι
Πιπέρι
Κάρι
Εκτέλεση
Βράζετε το ρύζι μαζί με τα μανιτάρια κομμένα σε μέτρια κομμάτια και το κρεμμύδι σε ροδέλες, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και κάρι. Στραγγίζετε το μείγμα, το βάζετε σε ένα μπολ, ρίχνετε τις ελιές κομμένες σε κύβους, την πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια, ανακατεύετε και σερβίρετε.
Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά.
Μεγάλη Παρασκευή (χωρίς λάδι)
Μανιταρόσουπα νηστίσιμη με ταχίνι
Υλικά Για 4 άτομα
500 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες (χρησιμοποίησα Champignons)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο άνιθο (ή κατά βούληση)
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 κ.σ. αλεύρι
1 σπιτικό ή βιολογικό κύβο λαχανικών
1 κ.σ. γεμάτη ταχίνι
χυμός 2 λεμονιών
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα αχνίζουμε τα κρεμμύδια σε λίγο νερό ή τα σωτάρουμε στο λάδι (αν χρησιμοποιήσουμε).
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αχνίζουμε ή σωτάρουμε κι αυτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Σβήνουμε με το κρασί κι όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, πασπαλίζουμε με το αλεύρι (μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο νερό πριν το ρίξουμε στην κατσαρόλα). Ανακατεύουμε ελαφρά.
Διαλύουμε τον κύβο σε ζεστό, κατά προτίμηση, νερό και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα, μαζί με όσο νερό χρειαζόμαστε για την σούπα (περίπου 1 λίτρο συνολικά, που καλό είναι να είναι βρασμένο, για να μην σταματήσει ο βρασμός στην κατσαρόλα μας). Προσθέτουμε, επίσης, το αλάτι, το πιπέρι και τον άνηθο. Αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια (να μπορούμε “να τα τσιμπήσουμε” με ένα πιρούνι).
Μπορούμε, αν θέλουμε, να αλέσουμε την σούπα με ένα μπλέντερ, ώστε να ψιλοκόψουμε τα υλικά μας περισσότερο.
“Αυγοκόβουμε την μανιταρόσουπα” ως εξής:
Aνακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη το ταχίνι με τον χυμό των λεμονιών, προσθέτουμε λίγο-λίγο από τον ζωμό της κατσαρόλας, συνεχίζοντας να χτυπάμε με τον αυγοδάρτη και, τέλος, ρίχνουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει η σούπα μας 1-2 βράσεις ακόμη κι είναι έτοιμη, να σερβιριστεί ζεστή, κατά προτίμηση.
Απαιτούμενος χρόνος: 40 λεπτά.
Νηστίσιμη Μερέντα
Υλικά Για 4-6 άτομα
1 ποτήρι νερό
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια στικ σκόνη
70 γραμμάρια κουβερτούρα
200 γραμμάρια φουντούκια
125 γραμμάρια κακάο σκόνη
Εκτέλεση
Αλέθουμε τα φουντούκια στο μπλέντερ όσο καλύτερα μπορούμε ή όσο θέλουμε.
Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην μας πιάσει στον πάτο και να μην δημιουργηθούν σβόλοι.
Όταν βράσει και δέσει είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη βάζουμε σε βάζο.
Αφήνουμε τη μερέντα να κρυώσει στο βάζο χωρίς να βάλουμε το καπάκι.
Αφού κρυώσει, βιδώνουμε και φυλάμε εντός ή εκτός ψυγείου.
Δεν παθαίνει τίποτα εκτός ψυγείου.
Απαιτούμενος χρόνος: 10 λεπτά.